Sporen hebben van nature iets tijdelijks: het zijn resten van vergankelijke zaken en zelf zullen ze ook vervagen en verdwijnen…

Als een rode draad loopt dit thema door het werk van Anna van Stuivenberg. De eerste fotoseries bestonden uit, het vastleggen van het slijtageproces van papieren ondergoed en een serie foto’s van textielindrukken in de huid. Ook in het grafische werk, staan de in de etsplaat aangebrachte ‘sporen’, samen met flarden tekst en herinneringsbeelden, als een elementair teken voor vergankelijkheid. Uiteindelijk is papier, niet meer de drager van haar tekeningen en schilderijen, maar wordt letterlijk de huid van de eerste objecten van papier.

Canada ocad

Een verblijf en studio exchange in Canada, waar van Stuivenberg verschillende tentoonstellingen had, leverde een bijdrage op aan het jaarlijkse kunstenaarsboek van het Ontario College of Art (OCAD). “You don’t always have to carry your defenses”. Foto, hoogdruk en handgezette tekst.

Touching the rock

In recent werk reflecteert van Stuivenberg zowel op een verplaatsing van het materiële object in de richting van het concept, als op het gebruik van onconventionele en vergankelijke materialen. Zoals in 2010 bij een onderdeel van de installatie: “Hommage a Thoreau”, voor het internationale kunstproject “Return to Walden” in Frankrijk. Hier nodigde van Stuivenberg bezoekers uit om een door haar met een “gouden” laagje bedekte, 37 miljoen jaar oude, steen aan te raken en zo een goudafdruk mee te nemen.

handschrift

Het terugkerende thema, een onmiskenbaar handschrift en het gebruik van een breed scala aan beeldende middelen, van fotoseries tot installatie en van tekening tot video werkt levert een oeuvre op van subtiel en ingetogen werk. De conceptuele grondslag gaat hier hand in hand met een opvallende poëtische sensibiliteit.

miramis / het atelier is overal

De kunstprojecten die van Stuivenberg realiseert vinden hun weerslag in binnen- en buiten schoolse projecten voor kunst, cultuur en erfgoed educatie, en tonen grote betrokkenheid bij de leefomgeving en het historisch erfgoed.